invulformulier verbergen
Voor ouders

Kiest u voor opvang bij Gastouderbureau Ziezo?

     Ja, ik schrijf mij in
    
Offerte aanvragen (incl. informatiepakket):
     opvang bij de ouder of bij de gastouder thuis


Voor gastouders

Informatiepakket over:
     opvang bij de gastouder thuis
     opvang bij de ouders thuis
     zelfstandig ondernemerschap: Franch and Free

Aanmeldingsformulier gastouder
     aanmeldingsformulier gastouderkinderopvang met het vertrouwen van thuis

Bel direct: 078-6182148

Logo ZiezoWij werken met:

GobZiezo werkt samen met KIKI

Brancheorganisatie Kinderopvang

Onrust over ondernemerschap bij gastouders


De laatste weken is er op diverse online discussiegroepen zoals Facebook onrust ontstaan onder gastouders die zelfstandig ondernemer zijn. Vorige week is zelfs een petitie gelanceerd. In augustus 2016 heeft het Gerechtshof Arnhem Leeuwarden een gastouder niet aangemerkt als zelfstandig ondernemer, omdat zij volgens het Hof onvoldoende zelfstandig was ten opzichte van de gastouderbureaus waar zij mee werkte.

De grote vraag die nu leeft is of de Belastingdienst alle zelfstandig gastouders niet meer als ondernemers ziet en hen derhalve de aftrekposten voor ondernemers ontneemt. Deze week hebben vertegenwoordigers van de VGOB, het Platform Gastouderopvang en de Brancheorganisatie Kinderopvang een gesprek gevoerd met de landelijk vaktechnisch coördinator inkomstenbelasting. Deze heeft ontkend dat alle gastouders nu over één kam worden geschoren. "Iedere gastouder moet op zijn eigen merites worden beoordeeld." Bij de Belastingdienst is dit ook gecommuniceerd richting de inspecteurs.

Het blijft heel belangrijk dat gastouders aan alle voorwaarden voldoen voor het zelfstandig ondernemerschap. Ziezo ondersteunt haar franchisegastouders hierbij.  U kunt daarnaast de ondernemerscheck van de Belastingdienst invullen voor een indicatie van uw zelfstandig ondernemerschap: https://www.belastingdienst-ondernemerscheck.nl/. Mocht er geen sprake zijn van ondernemerschap, dan zullen de inkomsten kwalificeren als “resultaat uit overige werkzaamheid”. Aftrek van gemaakte kosten blijft dan nog wel mogelijk maar voor de ondernemersaftrek komt de gastouder dan niet in aanmerking.   

De drie vertegenwoordigers onderzoeken in de tussentijd samen met de Belastingdienst of een nieuwe rechtbankprocedure zinvol is. Indien alle partijen tot deze conclusie komen, gaan we op zoek naar een geschikte gastouder wiens casus we zullen voorleggen. Zo hopen we voor de lange termijn duidelijkheid te krijgen over de zelfstandigheid van gastouders. Gastouders die bij Ziezo staan ingeschreven en door hun inspecteur niet langer als ondernemer worden aangemerkt louter op basis van de uitspraak van het Hof Arnhem Leeuwarden verzoeken wij contact met ons op te nemen.


Heeft u een vraag?

Laat uw reactie achter en wij bellen u terug.

Gastouderbureau Ziezo

Poldermolen 4, 3352 TH Papendrecht

Tel: 078-6182148

Email: info@gobziezo.nl

Kvk: 53036034

LRKnummer: 570617935